Hindoeïsme, hindoeïstische godenbeelden en diverse andere artikelen van het Indische subcontinent.

Het hindoeïsme wordt vaak "de oudst levende wereldreligie" genoemd. Het is de overheersende inheemse religieuze traditie van het Indisch subcontinent, van de bevolking van India wordt ruim 80% gerekend tot hindoe. Ook Nepal en Bangladesh kennen een grote hindoeïstische populatie. Daarbuiten zijn slechts relatief kleine hindoeïstische gemeenschappen, vaak van (nazaten van) emigranten uit India.


Het hindoeïsme omvat een breed scala aan wetten en voorschriften voor 'het dagelijks leven', gebaseerd op de concepten van karma en dharma, en op maatschappelijke normen zoals hindoeïstische huwelijksgebruiken.

 

Binnen het hindoeïsme bestaan veel verschillende stromingen (logisch bij zo'n 'oude' religie). Alhoewel de meeste hindoes geloven dat er feitelijk maar één God is, vereren ze wel tal van aspecten van die God, zodat de godenwereld in het hindoeïsme uiterst druk 'bevolkt' is, vaak ook met alleen lokaal bekende Goden.

 

Diverse hindoeïstische godenbeelden

We hebben in onze winkel een bescheiden, maar mooie collectie hindoeïstische godenbeelden. Onze beelden komen uit India en Nepal, worden door lokale ambachtslieden gemaakt, waarbij wij er zorgvuldig op trachten te letten dat arbeidsomstandigheden en milieuaspecten aan internationale normen voldoen. Omdat we afhankelijk zijn van de (wat onregelmatige) import, zijn niet alle beelden steeds op voorraad.
De voornaamste Goden waarvan we regelmatig beelden te koop hebben zijn:

 

Brahma
Brahma vertegenwoordigt het genererende of scheppende aspect. Hindoegoden en –godinnen worden vaak afgebeeld met meerdere hoofden of armen om hun specifieke kwaliteiten te laten zien. Zo toont een Brahma met vier gezichten hij over de vier windrichtingen regeert.

 

Vishnu
Vishnu is het onderhoudende (beschermende) aspect en doordringt alles in dit universum. Hij wordt verbeeld rijdend op een adelaar (Garuda), vaak samen met zijn vrouw Lakshmi, de godin van liefde, schoonheid, geluk en welvaart.

 

Shiva
Shiva vertegenwoordigt het vernietigende aspect van God. Volgens de hindoeïstische leer bestaat alles in de schepping maar tijdelijk en zal vroeg of laat herschapen of vernietigd worden. Shiva wordt vaak afgebeeld met vier armen, een drietand, een cobra en als rijdier een stier. Shiva staat dikwijls dansend afgebeeld.

 

Krishna
Krishna wordt wel de God van de devotie genoemd. Krishna wordt ook wel gezien als een grote historische Goeroe die geassocieerd wordt met Yoga.

 

Ganesha
Ganesha, de god met het 'olifantenhoofd', neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha wordt wel gezien als de zoon van Shiva en Parvati.

 

Parvati

Parvati symboliseert de kracht om te scheppen en te vernietigen. Door haar aanwezigheid werden bij Shiva onbeheersbare verlangens los gemaakt. Zij staat echter ook symbool voor het huwelijk, de gehoorzame vrouw en het leven als Ascese. Parvati is ook de godin van de schoonheid en heeft een bijzonder voluptueuze verschijning.

 

Sarasvati

Sarasvati wordt in de Vedas beschouwd als moedergodin van de stroom, van oorspronkelijk de oeroceaan, het vrouwelijk aspect van schepping, de vruchtbaarheid. Daarnaast is zij de godin van kennis en kunst, muziek en dichtkunst, wijsheid, schrift en literatuur. Want dat alles borrelt als vanzelf op uit het aldoordringend water van de oeroceaan, de bron van alle leven.

 

Laksmi

Lakshmi is de Hindoeïstische godin van licht, rijkdom en geluk, en tevens van schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Ze wordt binnen het Hindoeïsme als moeder van het universum beschouwd, en wordt vereerd tijdens het jaarlijkse lichtfeest Diwali.

Lakshmi is de partner van Vishnoe, de god van de bloei en instandhouding.

Lakshmi vertoont opvallende gelijkenis met de godin Aphrodite uit de Griekse mythologie en Venus uit de Romeinse mythologie. Alle drie de godinnen zijn geboren uit de oceaan, worden afgebeeld als jonge vrouwen en weerspiegelen geluk, schoonheid en vruchtbaarheid.

 

Hanuman

Hanuman (betekent "gebroken kaak") is een godheid in de gedaante van een sprekende aap. In de Ramayana helpt hij, als persoonlijke lijfwacht, Rama bij de redding van zijn vrouw Sita uit de handen van Ravana, de demonenkoning van Lanka. Met zijn trouw aan Rama symboliseert hij de bhakti (devotie) en is vooral populair in het noorden van India.

 

Kali

Kali, een verschijningsvorm van Parvati, is de zwarte godin. Dit is Parvati in haar meest angstwekkende vorm. Ze heeft haar tong, zwart van het bloed, uit haar mond hangen en draagt mensenschedels om haar nek. Zij is de enige godin waaraan bloed geofferd wordt. De stad Calcutta is naar haar vernoemd.

 

Diverse andere artikelen van het Indische subcontinent.

Naast beelden hebben we in onze winkel in Eindhoven nog diverse andere artikelen van het Indische subcontinent.
Een uitgebreide selectie wierook vindt je op de pagina Wierook Tibet Nepal en Wierook India.
Sieraden vindt je op de pagina Zilveren sieraden Azië en Sieraden boeddhisme.
Klankschalen vindt je op de pagina Klankschalen Nepal en Klankschalen Tibet.

 

Ook in onze webwinkel hebben we een bescheiden collectie opgenomen, ideaal voor als je niet naar de winkel kunt komen omdat je te ver weg woont of anderszins niet kunt.
Uiteraard vindt je de andere artikelen die hierboven genoemd zijn, ook in de webwinkel (op hun respectievelijke pagina's).