Sjamanisme
Bij ons vindt je o.a. smudgekruiden, sjamanentrommels en boeken over sjamanisme

 

Sjamanisme is een van de oudste (en misschien wel de oudste) spirituele stromingen op aarde.
Sjamanisme kwam over de hele wereld voor, maar de belangrijkste gebieden waren Oost-Siberië en Mongolië plus Noord-Amerika. Ons woord sjamaan komt dan ook uit het Tunguz, een Siberische taal, en betekent "de extatische".
Antropologen gaan er van uit dat sjamanisme is ontstaan in de oude steentijd en dat het toen zeer wijd verbreid was. Het is waarschijnlijk de voorloper van vele andere religieuze en magische tradities.

 

Sjamanisme gaat ervan uit dat alles in de natuur een ziel heeft, dus de mensen, de bomen, de dieren, maar ook de stenen enzovoort. Alles is met alles verbonden, gelijkwaardig en maakt onderdeel uit van de Grote Geest.

 

De sjamaan is een van de oudste spirituele leiders van de mensheid. Een sjamaan is een intermediair, een tussenpersoon tussen de mensen en de geestenwereld.


In de westerse wereld is het sjamanisme al lang geleden verloren gegaan en ook in Siberië en Mongolië is het (door toedoen van de communistische regimes) grotendeels verdwenen. Eigenlijk kennen we het daar alleen nog van beschrijvingen van wetenschappers.

 

En toch voelen velen in de westerse wereld de sjamanistische aantrekkingskracht en willen we ons hierin verdiepen. Het westers sjamanisme is dan ook gedeeltelijk gebaseerd op wat we nog weten uit het verleden, maar vooral ook op die culturen waarin dit nog steeds een rol speelt, zoals het sjamanisme van de native Americans.

 

We hebben in onze winkel in Eindhoven diverse artikelen die je kunnen ondersteunen bij je sjamanistische verkenningen.

 

Smudgen

Smudgen wordt gebruikt als voorbereiding op een sjamanistische sessie. Het zuivert de sjamaan, maar ook de ruimte. De term smudgen (het betekent beroken) is afkomstig van de Native Americans die diverse speciale kruiden zoals salie en sweetgrass, maar ook houtsoorten zoals ceder en palo santo wood verbranden en met de vrijgekomen rook mensen en ruimtes reinigen. De zuiverende rook wordt verspreid met een smudgeveer.
Je vindt in onze winkel in Eindhoven een groot assortiment smudgekruiden plus natuurlijk ook smudgeveren en smudgeschelpen.

 

Sjamanendrums (of sjamanentrommels) en Indian rattles

Een sjamanendrum of sjamanentrommel wordt vaak gebruikt voor rituelen, ceremonies of drumcirkels.
De sjamanendrum brengt je in een verhoogde staat van concentratie, daardoor krijgt alles wat wordt gedacht of uitgesproken, een sterkere lading.


Sjamanentrommels zijn er met een enkel vel of met aan beide kanten een vel.
De klank wordt bepaald door de afmetingen van de drum, de houtsoort en het soort vel (plus de dikte en de preparering daarvan).


Daarnaast hebben we nog andere muziekinstrumenten die je kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld traditionele Indian rattles. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Indiaanse muziekinstrumenten of Drums en slaginstrumenten.

 

Spirituele boeken, o.a. over sjamanisme

Om je te helpen op deze persoonlijke weg, hebben we een afgewogen collectie boeken over spiritualiteit. Omdat het gebied van spiritualiteit zo breed is en er ook zoveel boeken over verschenen zijn, hebben we uiteraard een keuze moeten maken. Vanuit onze persoonlijke interesse en betrokkenheid hebben we een assortiment boeken bij elkaar gebracht die een prima inleiding vormen tot de spiritualiteit.

 

Naast 'klassieke' boeken die (naar onze zeer persoonlijke mening) belangrijk zijn als je je verder wilt verdiepen in spiritualiteit, ligt in onze collectie de nadruk op een paar terreinen, waaronder het sjamanisme. Meer over onze boeken...

 

Natuurlijk vind je in onze winkel in Eindhoven een veel uitgebreider assortiment op het gebied van sjamanisme dat ook regelmatig vernieuwd en uitgebreid wordt. Omdat we er zelf een grote affiniteit mee hebben, kunnen wij je prima adviseren bij je eerste stappen én bij je vervolgstappen op dit fascinerende pad. We wisselen graag met je van gedachten.

 

Ook in onze webwinkel hebben we mooie collectie opgenomen, ideaal voor als je niet naar de winkel kunt komen omdat je te ver weg woont of anderszins niet kunt.