Wierook uit India, o.a. keus  uit masala wierook (o.a. Nag Champa) of wierook op houtskoolbasis.

Wierook is een mengsel van aromatische organische stoffen, dat aangestoken kan worden en dan een aangename geur verspreidt. De oorspronkelijke betekenis van het Nederlandse woord wierook is "wijrook" (rook om te wijden).

 

Wierook werd hoogstwaarschijnlijk aanvankelijk gebruikt om kwalijke geuren (bijvoorbeeld van dieroffers) te maskeren, maar daarnaast werd het zeker ook gebruikt als reukoffer. Een reukoffer had tot doel de goden gunstig te stemmen. De geur en het gebed stijgen met de rook omhoog.


India heeft een lange traditie in het produceren van wierook, een traditie die duizenden jaren terug gaat. De verschillende Indiase wierook soorten hebben een heel eigen geur die niet vergelijkbaar is met de andere wierookgeuren. De meeste wierook komt uit Zuid-India.

 

Twee soorten Indiase wierook

Bij de Indiase wierook kun je kiezen uit twee soorten: masala en houtskool. De masala wierook wordt gemaakt van droge grondstoffen. Wierook op houtskool basis (ook wel de dip-methode genoemd) bevat vloeibare geurstoffen.

 

Masala is een woord uit het Hindi (en andere Indiase talen). Masala betekent 'gemengde kruiden' (ook bekend van de kerrie). Bij de masala wierook worden de vaste geurstoffen tot een pasta gemengd en vervolgens handmatig om een bamboestokje gerold. De masala wierook brandt (omdat er alleen vaste stoffen zijn) langer.

Deze wierook kent veel verschillende ondersoorten, een van de bekendste is de Nag Champa. Een kenmerkende geur van de Nag Champa komt van 'halmaddi'. Halmaddi is een grijze, half vloeibare substantie die afkomstig is van de Ailanthus Malabarica boom.

 

Bij de wierook op houtskoolbasis (of dip-methode) wordt een bamboestokje, met daarom heen houtskool, bestreken met een verdunde etherische olie of er in gedoopt. 

 

We hebben in onze winkel in Eindhoven een mooie collectie wierook uit India, waarin je beide soorten wierook vindt. Afhankelijk van je toepassing en persoonlijke voorkeur kies je de wierook die het beste bij je past. We vertellen je er graag meer over.


En ook in onze webwinkel vindt je een ruime keuze uit Indiase wierook.

 

Om het branden van wierook in de juiste sfeer (en veilig) te laten verlopen, kunnen we je verschillende wierookhouders en wierookbranders aanbieden. In onze winkel en in de webwinkel vindt je een ruime keuze.