Tibetaanse klankschalen, een mooi assortiment in de klankschalenwinkel in Eindhoven

Er is weinig bekend over de oorspronkelijke herkomst van de Tibetaanse klankschaal. De oudst bekende schalen dateren van ongeveer 2400 v.Chr. Maar of ze bij rituelen gebruikt werden of 'alleen' voor huishoudelijke doelen, is onduidelijk. Mogelijk was de klankschaal een belangrijk voorwerp bij rituelen van de animistische Bön-religie, die ouder is dan het boeddhisme.

 

Klankschalen zijn muziekinstrumenten in de vorm van een schaal (of kom), meestal vervaardigd uit een legering van metalen zoals koper en tin (brons), met daarnaast een klein percentage (1-2% in totaal) aan zink, lood, ijzer, aluminium en/of nikkel.


De verschillende variaties in afmeting, wanddikte en samenstelling maken dat de klankschalen van elkaar verschillen in toonhoogte, vibratie en boventonen. Waardoor ze ieder een eigen karakter hebben. En een eigen helende werking.

 

Bronzen Tibetaanse klankschalen

Klankschalen zijn afkomstig uit de boeddhistische gebieden in de verschillende staten in de Himalaya. De schalen werden gebruikt bij ceremoniën, als offerschaal en als voedselschaal voor monniken. Vanouds komen de klankschalen (of singing bowls) o.a. voor in Tibet. Vandaaruit verspreidde zich naar Nepal en India, wat nog versneld werd toen de Tibetanen gevlucht zijn voor de Chinese bezetting van hun land.


De Tibetaanse klankschalen die wij in ons assortiment voeren, worden vervaardigd door traditionele Tibetaanse ambachtslieden, die nu praktisch allemaal in Nepal of India wonen.

 

Kristallen klankschalen, voor lichamelijk en geestelijk welbevinden

Kristallen klankschalen zijn gemaakt van 99,99% puur bergkristal, dat verhit wordt tot ongeveer 4000 graden. Daardoor versmelten de aparte deeltjes; de vloeibare massa wordt in mallen gegoten en kristalliseert uit. De schalen worden dan op de juiste toonhoogte geslepen. Ze brengen een krachtige pure klanken voort, vergezeld van harmonische boventoonreeksen en zijn bekend vanwege hun genezende eigenschappen.


Omdat de kristallen klankschalen met hoogfrequente trillingen inwerken op al de kristalstructuren die in ons gehele lichaam zijn gevormd, lijkt het wel of de klank veel doordringender werkt.

 

Kom Tibetaanse klankschalen ervaren (en kopen) in de klankschalenwinkel in Eindhoven

Wij voeren een mooi assortiment Tibetaanse klankschalen, in diverse diameters, vervaardigd uit brons of kristal. Om een klankschaal verantwoord te kunnen kiezen, moet je eigenlijk het geluid van de verschillende klankschalen met elkaar vergelijken en de resonanties ervaren. En je moet de ruimte krijgen om rustig, in jouw eigen tempo te voelen wat de klankschaal met je doet. De vibratie van de klankschaal moet 'passen' op jouw eigen innerlijk, het is een heel persoonlijke keuze. Zoals we soms wel eens zeggen: "Het is meer dat de klankschaal jou uitkiest, dan dat jij de schaal kiest".

 

Uiteraard kun je de klankschalen in alle rust in onze klankschalenwinkel in Eindhoven ervaren. In onze webwinkel krijg je al vast een voorproefje, maar het assortiment in de winkel is uitgebreider.

 

Het geluid van de klankschaal ontstaat door het aan te slaan met een slagstok. Een mooiere (en subtielere) methode is de stok langzaam over de bovenrand te laten gaan waardoor er een intens klankeffect ontstaat. Wanneer je in de klankschaal een bodempje water hebt gegoten en bij het aanslaan of aanwrijven de schaal heen en weer kantelt, ontstaan wonderlijke fluittonen.
Goed gemaakte klankschalen (zoals wij die verkopen) kennen veel boventoonresonanties met specifieke zwevingen, uiteraard afhankelijk van het materiaal en de legering.

 

Toepassing van klankschalen

De rustgevende klanken en de diepe resonanties van de klankschalen zijn ideaal voor toepassing bij meditatie en heling. In de klankschaaltherapie zorgen de vibraties van de Tibetaanse klankschalen voor diepgaande ontspanning op lichamelijk en geestelijk niveau.