Indiaanse wierook voor het reinigen van mensen en ruimtes, het ‘smudgen’.

De oorspronkelijke betekenis van het Nederlandse woord wierook is "wijrook" (rook om te wijden).
De 'wierook' zoals de Indianen (zowel van Noord-Amerika als van Zuid-Amerika) die kennen wijkt sterk af van de wierook zoals we die kennen uit het Verre Oosten en het Midden Oosten. Wordt de wierook uit het Oosten vooral gebruikt om een goede sfeer te scheppen, de wierook van de Indianen wordt gebruikt om met de vrijgekomen rook mensen en ruimtes reinigen, het z.g. smudgen.

 

Voor het smudgen worden een aantal kruiden en harsen gebruikt zoals witte salie, sweet grass, houtsoorten zoals ceder en palo santo wood, maar ook harsen zoals verschillende soorten copal. Maar daarnaast kunnen ook diverse mixen gebruikt worden, waarbij de verschillende elementen nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd voor een extra reinigende werking.


Enkele voorbeelden:

  • Rookmix Tatanka, Indiaanse rookmix, reinigend, verbindend met de natuur, helend. Met o.a. cederhout, yerba santa, sweet grass, salie en copal.
  • Rookmix Shaman, Shaman rookmix, voor rituelen en ceremonies, verbindt met de natuur. Met o.a. zwarte en witte copal, johannesbloem, bijvoet, patchoully, muskaatbladeren.
  • Smokes of the spirits, Shamanistisch kruiden, o.a, witte salie, , muskaatbladeren, bijvoet.
  • Native smudge stick, bestaat uit 100% natuurlijke kruiden, samengehouden door een katoenen touwtje. Verkrijgbaar in diverse samenstellingen zoals pure salie, salie en ceder of salie en pijnboom, ideaal om grote ruimten te reinigen en te vullen met een aangename geur.
  • Copal, ook wel gespeld als kopal of kopaal, is heilige hars voor de Maya's. Wordt gebrand om de geest te verhelderen tijdens ceremoniën. Helpt de integriteit van het individu en het afweersysteem te bewaren.
  • Pachamama, deze mix is voor het bedanken aan moeder aarde.

Voor meer informatie over het ritueel van smudgen, zie de pagina Smudgen.

 

Kom voor het actuele aanbod naar onze sfeervolle winkel in Eindhoven, we adviseren je graag welke kruiden en welke attributen voor jou het beste zijn.
Natuurlijk kun je ook een selectie maken in onze webwinkel.

 

Om het branden van wierook in de juiste sfeer (en veilig) te laten verlopen, kunnen we je verschillende wierookhouders en wierookbranders aanbieden. In onze winkel en in de webwinkel vindt je een ruime keuze.