Essentiële olie voor aromatherapie

Essentiële olie wordt ook wel aromatische, vluchtige of etherische olie genoemd. De essentiële of etherische oliën zijn vluchtige oliën gewonnen uit planten.

 

Het woord etherisch komt van het Griekse woord aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel, de onderste laag van de kosmos. De etherische oliën zijn vluchtig en sterk geurend. Dit is één van de positieve eigenschappen voor aromatherapie.

Etherische of essentiële oliën kunnen uit verschillende delen van een plant gewonnen worden, bijvoorbeeld bloesem, vrucht, zaad, bladeren, schil, of het hout.


Etherische oliën zijn zeer sterk geconcentreerd. Vaak zijn er duizenden bloemen of blaadjes nodig om een paar druppels olie te krijgen. De kracht van al die bloemen of blaadjes zit dus geconcentreerd in enkele druppels olie. Daarom is er maar een kleine hoeveelheid nodig voor een heilzaam mengsel.

 

Elke soort essentiële olie heeft een eigen, unieke kracht. Door verschillende etherische oliesoorten te combineren ontstaat er een krachtig heilzaam oliemengsel voor een bepaalde klacht of doel.

 

Werking van etherische of essentiële oliën

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en is uitstekend geschikt om de vluchtige stoffen van de etherische oliën op te nemen. Je kunt essentiële olie alleen op de huid aanbrengen als je gebruik maakt van een zgn. dragende olie in de vorm van een massageolie, crème of lotion, daardoor kunnen ze dan op een subtiele manier plaatselijk op de opperhuid inwerken. De voedende basisoliën komen niet in de bloedbaan terecht. De essentiële oliën daarentegen hebben zeer kleine moleculen die door de opperhuid heen, tot in de lederhuid doordringen. Omdat de lederhuid rijk is aan haarvaten, kunnen de moleculen van de essentiële olie op die manier in de bloedsomloop komen.

 

Daarnaast heeft de geur van de vluchtige essentiële olie nog een sterk effect. De geur die men binnenkrijgt via neus en mond, wordt door de geurzenuwen doorgezonden naar de hersenen. De reukzin is één van onze sterkste zintuigen. Geuren zijn gekoppeld aan emotie en lichamelijke reactie. Daarom zijn essentiële oliën ook zo effectief bij de bestrijding van pijn.

 

Essentiële oliën blijven niet achter in het lichaam. In een gezond lichaam blijven essentiële oliën niet langer dan 3 tot 6 uur en uit een ziek lichaam worden ze na ongeveer 14 uur verdreven. De uitscheiding (via urine, ontlasting, zweet en uitgeademde lucht) verschilt per olie.
Lukraak experimenteren met essentiële oliën en inwendig gebruik wordt ten strengste afgeraden!!


Hoe wordt essentiële olie gebruikt?

Geurige essentiële oliën kunnen verdampt worden in een aromaverdamper, in een aromabrander of met behulp van een aromasteentje. Daarnaast kunnen essentiële oliën vermengd worden met een neutrale massage olie, badolie of bodymilk. Omdat essentiële oliën zeer geconcentreerd zijn, zijn enkele druppels vaak meer dan voldoende.

Gebruik nooit geconcentreerde essentiële oliën direct op de huid of in het bad maar alleen samen met een zgn. dragende olie, dit om het risico van een (mogelijke) allergische reactie te voorkomen.

 

Een aantal veel gebruikte toepassingen zijn:

  • Aromatherapie. De heilzame kracht van een etherische olie kan versterkt worden als ze nauwkeurig afgestemd gemengd wordt met een of meer andere etherische oliën. Daarmee worden natuurlijke, heilzame recepten gemaakt voor de aromatherapie. Aromatherapie, waarbij de essentiële olie verdampt wordt, is een zeer oude geneeskunde die in vele culturen al duizenden jaren worden toegepast.
  • Massage. Meng een aantal druppels essentiële olie in een beetje neutrale basisolie. Voor kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap is een enkele druppel essentiële olie per 10 ml basisolie al voldoende.
  • Verdampen. Essentiële oliën verdampen gemakkelijk. Het is daarom eenvoudig om met deze oliën een aangename geur en sfeer in je woonhuis of werkruimte te creëren met behulp van een aromalampje of (voor kleinere ruimtes) een aromasteentje.
  • Stomen en inhaleren. Stomen is een effectieve manier om de kracht van essentiële olie te ervaren. Een paar druppels essentiële olie bij een schaal met heet water maakt dat de helende geur vrij komt. Ook enkele druppels olie op je hoofdkussen of op een zakdoek werkt prima.
  • Baden. Vermeng een paar druppels essentiële olie met een neutrale badolie. Het warme water bevordert de opname door de huid.

We hebben in onze winkel in Eindhoven een uitgebreid assortiment essentiële oliën, zoals bijvoorbeeld:
Bergamot
Citroen
Eucalyptus
Lavendel
Olibanum
Patchouli
Pepermunt
Rozemarijn
Sandelhout
Sinaasappel
PepermuntTijm

 

We delen onze kennis en ervaring graag met je en adviseren je met plezier over de juiste essentiële olie voor jou.

In onze webwinkel vindt je een groot gedeelte van ons assortiment, ideaal voor als je wat verder weg woont of om andere reden niet naar onze winkel kunt komen.

 

Natuurlijk hebben we ook aromaverdampers, aromabranders en aromasteentjes in ons programma. Meer informatie vindt je op onze pagina over aromabranders.