Smudgen (reinigen met rook); we hebben een groot assortiment smudgekruiden, smudgeveren en smudgeschelpen. 

De term smudgen (het betekent reinigen met rook) is afkomstig van de Native Americans die diverse speciale kruiden zoals salie en sweet grass, maar ook houtsoorten zoals ceder en palo santo wood verbranden en met de vrijgekomen rook mensen en ruimtes reinigen. De zuiverende rook wordt verspreid met een smudgeveer.


Je vindt in onze winkel in Eindhoven (en in uiteraard ook in onze webwinkel) een groot assortiment smudgekruiden plus natuurlijk ook smudgeveren en smudgeschelpen.

 

Hoe gaat het smudgen in zijn werk?

Voor het smudgen heb je een sterke, hittebestendige schaal nodig (bijvoorbeeld een smudgeschelp of smudgebowl). Doe eventueel wat wit zand op de bodem om de binnenkant te beschermen. Leg de kruiden (salie, sweet grass) of het hout (ceder of palo santo wood) in de schelp en steek het met een lucifer aan. Je kunt ook speciale kooltjes aanschaffen om te branden. Zodra de kruiden of het hout beginnen te branden, doof dan de vlammen, maar houdt het smeulend zodat er helende rook vanaf komt.
Voor het subtiel verspreiden van de rook gebruik je het beste een speciale smudgeveer.

 

Breng de rook met de veer in de richting van je lichaam, begin met je hart, daarna je hoofd en langs je armen naar beneden (altijd van je af werken). Vergeet de achterkant van je lichaam niet.
Je kunt de rook ook naar de zes richtingen sturen: noord, oost, zuid, west, boven (de schepper) en onder (moeder aarde) om de ruimte te reinigen.

 

Een heel mooi aspect van smudgen is dat de vier elementen er in verwerkt zijn:
Aarde = kruiden
Lucht = rook/veer
Water = schelp/bowl
Vuur = branden

 

Smudgekruiden

Een aantal smudgekruiden worden al sinds mensenheugenis door Native Americans gebruikt om verbinding te maken met de geestelijke wereld.

 

Een van de bekendste smudgekruiden is wel de witte salie. Wij verkopen alleen ecologisch verantwoorde salie (California White Sage).Onze salie wordt zorgvuldig met de hand geoogst in en met respect voor de natuurlijke groeicycli van Moeder Aarde.


Wanneer de oogst beperkt is, is ook onze aanvoer beperkt. Alleen zo kunnen wij al jaren op een verantwoorde manier constante kwaliteit leveren. Daarnaast verkopen we natuurlijk ook sweet grass (zoet gras). Ook wel 'de vlechten van Moeder Aarde' genoemd vanwege het feit dat sweet grass voordat het geoogst wordt eerst tot een vlecht wordt gevlochten en daarna als vlecht wordt gedroogd (en verkocht).

 

Wij verkopen zowel losse salie als tot smudgesticks samengebonden salie.

 

Bij de houtsoorten kun je o.a. kiezen uit ceder en palo santo wood. Dit is ook bekend als "heilig hout" en heeft een zacht verwarmde geur.


Speciaal is dat je bij ons ook diverse mixen kunt kopen. Deze mixen zijn samengesteld uit geselecteerde kruiden en hebben een extra reinigende werking.


Enkele voorbeelden:

  • Rookmix Tatanka; Indiaanse rookmix, reinigend, verbindend met de natuur, helend. Met o.a. cederhout, yerba santa, sweet grass, salie en copal.
  • Rookmix Shaman; Shaman rookmix, voor rituelen en ceremonies, verbindt met de natuur. Met o.a. zwarte en witte copal, johannesbloem, bijvoet, patchoully, muskaatbladeren.
  • Smokes of the spirits; Shamanistisch kruiden, o.a, witte salie, muskaatbladeren, bijvoet.
  • Native smudge stick, bestaat uit 100% natuurlijke kruiden, samengehouden door een katoenen touwtje. Verkrijgbaar in diverse samenstellingen zoals pure salie, salie en ceder of salie en pijnboom, ideaal om grote ruimten te reinigen en te vullen met een aangename geur.

Smudgeschelpen en smudgeveren

Voor het smudgen kun je het beste een smudgeschelp gebruiken. De vorm van de schelp vormt een natuurlijke behuizing, zorgt voor rustig smeulen en laat de rook mooi omhoog kringelen. Door met de smudgeveer boven de smudgeschelp te bewegen, hou je het smeulproces aan de gang en kun je de rook heel precies sturen.
Natuurlijk hebben we verschillende smudgeschelpen en smudgeveren (zoals kalkoenveren) in ons programma.

 

Kom voor het actuele aanbod naar onze sfeervolle winkel in Eindhoven, we adviseren je graag welke attributen en welke kruiden of kruidenmixen het beste zijn voor het door jou beoogde doel.


Natuurlijk kun je ook een selectie maken in onze uitgebreide webwinkel.