Fair Trade is een belangrijk principe voor ons, daarom kiezen we waar mogelijk voor Fair Trade producten.

Vanuit onze persoonlijke betrokkenheid vinden we het heel belangrijk dat we op een eerlijke en integere manier omgaan met elkaar en de wereld. Duurzaamheid en respect zijn voor ons kernbegrippen.
Vandaar dat we er ook naar streven om een zo groot mogelijk gedeelte van ons assortiment volgens de principes van Fair Trade in te kopen. Helaas lukt het niet altijd om het voor 100% waterdicht te krijgen, maar waar we de keuze hebben, kiezen we onvoorwaardelijk voor Fair Trade.

 

Er is geen wettelijk beschermde definitie van Fair Trade, maar de algemeen erkende definitie van Fair Trade luidt als volgt:

"Fair Trade is a trading partnership, based on dialogue, transparency and respect, that seeks greater equity in international trade. It contributes to sustainable development by offering better trading conditions to, and securing the rights of, marginalized producers and workers - especially in the South."

 

De World Fair Trade Organization (WFTO) heeft 10 Fair Trade principes vastgesteld, de grondbeginselen van waaruit de Fair Trade beweging werkt:

  1. Kansen bieden aan kansarme producenten
  2. Transparantie
  3. Eerlijke handelsvoorwaarden
  4. Verantwoorde prijzen, leefbare lonen
  5. Geen kinderarbeid, geen gedwongen arbeid
  6. Gelijke kansen
  7. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
  8. Capaciteitsopbouw
  9. Zorg voor het milieu
  10. Promotie van Fair Trade