Artikelen voor de beoefening van meditatie en yoga met o.a. meditatiekussens en mediatiebankjes, yogamatten en tal van andere begeleidende producten.

Meditatie

 Meditatie is voor veel mensen een perfecte manier om met zichzelf in contact te komen, om onverwerkte 'bubbels' te verwerken, om rust te vinden en tot een beter inzicht te komen. Meditatie helpt om het evenwicht te herstellen en uiteindelijk wellicht tot verlichting te komen.

 

Meditatie-oefeningen komen in vele spirituele tradities voor. De christelijke, hindoeïstische en boeddhistische varianten zijn het bekendst. Je kunt op verschillende manieren mediteren, soms duurt het even voordat je voor jezelf ontdekt hebt welke vorm van meditatie voor jou het beste is.

 

Zonder hier nu uitgebreid in te gaan op al die verschillende vormen van meditatie, kunnen we een paar grote stromingen aangeven.

  • Bij de concentratie-meditatie wordt de aandacht geconcentreerd op een object, beeld of geluid, bijvoorbeeld (een) god, een kaarsvlam, de ademhaling, of elementen uit de natuur.
  • Bij de visualisatie techniek wordt gebruik gemaakt van de fantasie of het oproepen van een beeld.
  • Bij vipassana-meditatie, tegenwoordig ook bekend als mindfulness, wordt de aandacht niet geconcentreerd op één punt, maar wordt de geest juist getraind om gewaar te worden van alle veranderingen die plaats vinden.
  • De mantra-meditatie is een techniek die vooral bekend is uit het Tibetaans boeddhisme. Het is het herhalen van een klank, woord of zin. Ongetwijfeld de meest bekende mantra is het 'Om Mani Padme Hum'.
  • De zen meditatie (ook wel het huwelijk tussen Tao en het boeddhisme genoemd) kenmerkt zich door de strikte houding en ontwikkeling van discipline.

Yoga

Yoga is van oorsprong een hindoeïstische filosofie die leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken. In een meer alledaags, westers concept wordt met yoga vaak hatha yoga (of een van de afgeleide vormen daarvan) bedoeld, zonder religieuze bedoelingen. Hatha yoga bestaat grotendeels uit asana's (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken) die als heilzaam worden ervaren bij door een jachtig leven opgebouwde spanningen.

De hatha yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde soorten fysieke yoga zoals bijvoorbeeld: Hatha Flow Yoga, Easy Flow Yoga, Mindful Yoga en Power Yoga. Aanverwante vormen zijn o.a. Tai–Chi, Chi Neng Qigong, Tibetaanse Yoga / Lu Jong.

 

Meditatie is –uiteraard- een innerlijk proces (ook voor yoga geldt dat eigenlijk) maar toch zijn er een aantal 'hulpmiddelen' die je kunnen helpen en in onze winkel in Eindhoven hebben we dan ook verschillende artikelen die een hulp kunnen zijn bij jouw meditatie.

 

Meditatiekussens en mediatiebankjes

Tot de vaste collectie behoort een mooi assortiment mediatiekussens en meditatiebankjes. De meditatiekussens zijn er in tal van uitvoeringen, zowel rond als halfrond, in verschillende uni-kleuren, maar ook met een symbool van een van de chakra's om zo je meditatie extra te ondersteunen.

 

Yogamatten

We hebben ook een mooie collectie yogamatten in verschillende uitvoeringen met een uitstekende grip en isolatie, milieuvriendelijk, comfortabel en met tot 12 maanden garantie (afhankelijk van artikel). Vermeldenswaard is ook een tas voor je yogamat die in een ontwikkelingsproject in Nepal worden gemaakt.

 

Boeddhistische beelden

We hebben een mooie collectie boeddhistische beelden in verschillende materialen en in diverse variaties. Zoals Boeddhabeelden, Yogiman (orang malu), lachende dikke Boeddha, Guanyin of Avalokiteshvara en Tara. Een uitgebreid overzicht vindt je op de pagina Boeddhisme beelden.

 

Smudgen, kruiden, kruidenmengsels en wierook

In onze inspirerende winkel vindt je een breed assortiment kruiden, kruidenmengsels en wierook voor het reinigen van ruimtes en lichamelijk en geestelijk welbevinden. Plus natuurlijk alles wat je daarbij nodig hebt. Wierook uit Indiawierook uit Japanuit Tibet en NepalIndiaanse smudgekruiden en wierookbranders.
Het hele overzicht over de smudgen, kruiden, kruidenmengsels en wierook vindt je hier.

 

Klankschalen uit Nepal en Tibet

Wij voeren een mooi assortiment Nepalese en Tibetaanse klankschalen, in diverse diameters, vervaardigd uit brons. Om een klankschaal verantwoord te kunnen kiezen, moet je eigenlijk het geluid van de verschillende klankschalen met elkaar vergelijken en de resonanties ervaren. De vibratie van de klankschaal moet 'passen' op jouw eigen innerlijk, het is een heel persoonlijke keuze.

 

Boeken

We hebben een bescheiden, maar met zorg uitgezochte, collectie boeken in onze winkel. Vanuit onze persoonlijke interesse en betrokkenheid hebben we een assortiment boeken bij elkaar gebracht die een prima inleiding vormen tot het boeddhisme en meditatie. Op de pagina's over Spirituele boeken en Boeken boeddhisme en mindfulness vindt je meer.

 

We wisselen graag met je van gedachten over jouw weg naar een zinvolle meditatie en geven je graag advies welke artikelen je daarbij kunnen ondersteunen. Je bent van harte welkom.